Balandžio 30 d.

2022 metais administracinė našta verslui sumažėjo beveik 18 mln. eurų

2023-04-07 08:00 Dalintis:

Kasmetinė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vykdoma administracinės naštos pokyčio stebėsena rodo, kad per praėjusius metus administracinė našta verslui sumažėjo 17,6 mln. eurų. Per 9 metus nuo vertinimo pradžios ji sumažinta 153,68 mln. eurų.

„Praėjusiais metais daugeliui valstybės institucijų pavyko reikšmingai sumažinti administracinę naštą, o Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasiekė geriausią rezultatą per visą vertinimo laikotarpį – našta sumažinta beveik 3 mln. eurų. Prie to labiausiai prisidėjo pakeisti 3 teisės aktai. Ir toliau dirbsime, kad verslo aplinka mūsų šalyje nuolat gerėtų“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Esminiai pokyčiai, leidę praėjusiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerijai ženkliai sumažinti administracinę naštą, – priimti Turizmo įstatymo pakeitimai, kurie šią naštą sumažino 1,28 mln. eurų. Tai leido padaryti Nacionalinė turizmo informacinė sistema, kurioje realiu laiku bus teikiami atsinaujinantys duomenys apie turistų srautus.

Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai leido verslui sutaupyti 1,23 mln. eurų. Pakeitimais gerinamos sąlygos augančioms bendrovėms pritraukti investicijų ir skatinama priimant sprendimus naudoti administracinę naštą mažinančias skaitmenines priemones.

Priimti Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai leido sutaupyti 416,95 tūkst. eurų. Atsisakius perteklinių reikalavimų pirkimai tampa priimtinesni verslui, o perkančiosios organizacijos gali daugiau dėmesio skirti galutiniams pirkimų rezultatams.

„Institucijos yra įpareigotos nuolat ieškoti priemonių, kurios mažintų verslui tenkančią reguliavimo naštą. Kad tai būtų daroma sistemiškai, siūlome paskirti atsakingus asmenis, kurie koordinuotų šių priemonių įgyvendinimą ir vykdytų šias priemones institucijos viduje. Be to, kitoms institucijoms teikiame visą metodinę pagalbą dėl reguliavimo naštos vertinimo ir mažinimo, nuolat vertiname kitų institucijų teisės aktų projektus, identifikuojame perteklinę naštą ir siūlome būdus jai sumažinti“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Pasak viceministrės, verslui svarbi ne tik „popierizmo“ sukeliama administracinė našta – išlaidų patiriama ir vykdant kitus teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Nuo 2023 m. privalomas kompleksinis naštos vertinimas, taigi vien praėjusiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerijos organizuotuose administracinės naštos ir prisitaikymo prie reguliavimo išlaidų vertinimo mokymuose dalyvavo daugiau nei 950 dalyvių. Mokymus ir konsultacijas tęsiame ir šiais metais. Tikimės, kad tai leis pasiekti dar geresnių rezultatų.

Labiausiai praėjusiais metais administracinę naštą sumažino Aplinkos ministerija (7,36 mln. eurų), Valstybinė mokesčių inspekcija (5,81 mln. eurų), Ekonomikos ir inovacijų ministerija (2,96 mln. eurų), Žemės ūkio ministerija (717,97 tūkst. eurų) ir Nacionalinė žemės tarnyba (636,12 tūkst. eurų).

Pavyzdžiui, Aplinkos ministerijos kompetencijos srityje per 2022 m. buvo priimta 30 teisės aktų, iš kurių 24 mažino administracinę naštą, Valstybinės mokesčių inspekcijos – 7 teisės aktai, administracinę naštą sumažino 6 iš jų. Net 6 minėtų institucijų inicijuoti teisės aktų pakeitimai administracinę naštą sumažino ypač reikšmingai – daugiau nei 1 mln. eurų.

Kitos Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyvos, pvz., licencijavimo reguliavimo peržiūros ir reguliavimo naštos mažinimo planai, taip pat prisideda prie verslo sąlygų gerinimo ir reguliavimo naštos mažinimo.

Per visą administracinės naštos pokyčio stebėsenos laikotarpį nuo 2014 iki 2022 metų labiausiai administracinę naštą sumažino Finansų ministerija (71,3 mln. eurų), Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (41,28 mln. eurų), Valstybinė mokesčių inspekcija (11,2 mln. eurų), Žemės ūkio ministerija (7,17 mln. eurų), Ekonomikos ir inovacijų ministerija (7,14 mln. eurų) ir Aplinkos ministerija (7,12 mln. eurų).

Šaltinis: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija

 

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location