Birželio 23 d.

„Pienas LT“ kurs bioaktyvių komponentų gavimo iš pieno technologiją

2018-08-14 08:03 Dalintis:

Funkcinis maistas – maistas, papildytas mineralais, vitaminais, selenu,  jodu ir kitomis vertingomis medžiagomis. Dėl nevisaverčio maisto ir  netobulų mitybos įpročių pasaulyje didėja tokio maisto poreikis. Tarp  tokių maisto sudedamųjų dalių grupių yra peptidai ir tirpiosios  skaidulos (prebiotikai). Dėl šios priežasties tokių naujų aktyvių  biokomponentų išskyrimas yra itin aktuali tema.


Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ įgyvendins projektą „Bioaktyvių  komponentų gavimo iš pieno technologijos kūrimas“, kurio tikslas sukurti  pramoninę technologiją, kuri leistų išgryninti ir koncentruoti  bioaktyviuosius komponentus – peptidus ir galaktooligosacharidus – iš  pieno produktų.


Pieno baltymai yra vertingi savo nepakeičiamųjų amino rūgščių sudėtimi  ir susidariusių aktyvių peptidų nauda organizmui. Kai kuriais atvejais  pieno baltymai gali būti prastai skaidomi organizme arba dėl virškinimo  sistemos sienelių pažeidimų sukelti alergines reakcijas. Hidrolizavus  (suskaidžius) pieno baltymus būtų išvengiama jų įsisavinimo ir alergijos  problemų. Hidrolizuoti pieno baltymai yra greičiau įsisavinami  organizmo nei nesuskaidyti baltymai ir gali būti naudojami kaip  sudedamoji funkcinio maisto dalis virškinimo problemų turintiems  žmonėms, sportininkams ir baltyminiam maistui alergiškiems kūdikiams.  Dar aukštesnės pridėtinės vertės produktai yra iš hidrolizatų išgryninti  bioaktyvūs peptidai, pasižymintys specifinių poveikiu žmogaus  funkcinėms sistemoms.


Pasak kooperatyvo, publikuotų mokslinių tyrimų rezultatai leidžia  įvertinti, kokius funkcionaliuosius bioaktyvius komponentus teoriškai  galima išgauti iš kazeino ir laktozės, tačiau ne visi technologiniai  procesai yra sukurti. Trūksta mokslinių ir praktinių žinių apie  funkcionaliųjų bioaktyvių komponentų išgrynininimą ir koncentravimą iki  gamybinio produkto pramoniniais kiekiais.


Projekto metu siekiama ištirti pieno baltymų fermentinės hidrolizės ir  bioaktyvių komponentų sintezės mokslinius, technologinius ir ekonominius  aspektus. Mokslinių tyrimų metu gauti rezultatai leistų įvertinti  aukštos pridėtinės vertės bioaktyvių peptidų ir galaktooligosacharidų  (GOS) gamybos galimybes.


Projekto metu bus atliekami moksliniai tyrimai ir eksperimentinės  plėtros veiklos, kurių tikslas – sukurti technologinius procesus, kurie  leistų išgryninti ir koncentruoti bioaktyvius komponentus iš pieno  baltymų ir laktozės bei leistų šiuos procesus pritaikyti ne tik  laboratorijose, bet ir gamyboje.


Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų pagal priemonę „Intelektas.  Bendri mokslo – verslo projektai“ įmonė investuos 366 tūkst. Eur. Bendra  projekto išlaidų suma – 885 tūkst. Eur.


Šaltinis: Lietuvos verslo paramos agentūra.

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location