Spalio 19 d.

Ne šiukšlėms! Lenkai sugalvojo, kaip išspręsti ilgai neyrančių vienkartinių indų problemą

2018-02-06 09:57 Dalintis:

Iškyla gamtoje nuo šiol gali būti kitokia. Lenkų gamintojai siūlo vietoj baltų plastikinių ar popierinių vienkartinių indų naudoti itin greitai suyrančius indus, gaminamus iš kviečių sėlenų. Jie ne tik kur kas draugiškesni aplinkai, atrodo estetiškiau, bet pritrūkus maisto, gali tapti išsigelbėjimo šaltiniu, nes yra dar ir valgomi. Vieninteliai pasaulyje vienkartiniai stalo indai ir įrankiai gaminami supresuojant genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) neturinčias kviečių sėlenas bei naudojant mažą kiekį vandens. Gamybai pasitelkiamos sėlenos tėra šalutinis grūdų malimo produktas – dažniausiai naudojamas kaip gyvūnų pašaras. Tačiau sėlenas taip pat naudoja ir maisto pramonė. Iš malūnininkų šeimos kilęs Jerzy Wysocki svarstydamas, kaip sėlenas paversti naudingesniu dalyku, išrado ne tik valgomus indus, bet ir alternatyvą indams, gaminamiems iš popieriaus ar plastiko. Kaip žinia, plastikui suirti reikalingi amžiai, popieriui šeši mėnesiai, o iš sėlenų pagamintiems indams biologiškai suirti pakanka vos trisdešimties dienų. Ši naujovė leidžia 1,7 milijonais vienetų sumažinti kasmet sunaudojamų neekologiškų vienkartinių indų kiekį. Naudojant aukštą temperatūrą ir slėgį iš 1 tonos valgomų kviečių sėlenų pagaminama iki 10 tūkst. vienetų lėkščių ar dubenėlių. Įdomu tai, kad šiuose tvirtuose induose puikiai patiekiami tiek šalti, tiek karšti patiekalai. Negana to, juos galima naudoti ruošiant maistą orkaitėse, mikrobangų krosnelėse, ko negalima pasakyti apie popierinius ar plastikinius vienkartinius indus. Kaip atrodo šios lėkštės galite pamatyti [čia](https://www.youtube.com/watch?v=p1BOiLr_nEQ).

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location