Balandžio 20 d.

Mergina, gaminanti karamelę: svarbiausia – disciplina

2018-07-23 14:39 Dalintis:

Greta Putnaitė yra prekės ženklo „Cannamella“ kūrėja – mergina jau  antrus metus gamina natūralią pienišką karamelę, saldinančią tautiečių  šventes ir kasdienybę. Greta sako, kad idėja kurti savo verslą kilo dar  studijų metais, o dabartinė sėkminga veikla – drąsių eksperimentų  rezultatas.

Kaip pradėjote gaminti ir prekiauti karamele?

Studijavau verslo technologiją ir inžineriją Kauno technologijos  universitete, studijas baigiau prieš dvejus metus. Būdama trečiame kurse  išvažiavau mokytis į Prahą ir grįžusi supratau, kad noriu daryti kažką  daugiau nei būti tik studentė, norėjau žinoti, ką galiu geriausiai, ir  kas man labiausiai patinka.

Tuomet atlikau praktiką Vilniuje, su čia gyvenusia drauge sumanėme  imtis maisto produktų gamybos: iš pradžių kilo idėja gaminti kalėdinėms  dovanoms skirtas, gražiai, šventiškai įpakuotas užtepėles: svogūnų  užtepėlę, datulių džemą ir pan. Užsidegiau šia idėja – o kai labai kažko  noriu ir tikiu, tučtuojau imuosi įgyvendinti.

Žinoma, tuo metu mums nekilo klausimų, kiek tokie maisto produktai  galioja, kokio specialaus terminio apdorojimo jiems reikia. Darėme, nes  labai tikėjome. Likus 3 dienoms iki Kalėdų mano draugas sukūrė prekybos  platformą internete ir mus užplūdo užsakymai – rankų darbo mielos  dovanos, tarp jų ir pirmoji mano pagaminta karamelė, buvo nepaprastai  populiarios. Tuo metu ir džiaugiausi, ir šiek tiek pykau – buvo labai  daug darbo, viską norėjosi atlikti nepriekaištingai, dirbdavau naktimis.

Dabar aišku, kad tai buvo sunkus, tačiau sėkmingas žingsnis – praėjus  šventėms pirkėjai sugrįžo ir daugiausia jų pageidavo karamelės.

Kas jus atvedė prie nuosavo verslo kūrimo?

Po studijų pasukau į farmacijos sritį: dirbau pardavimų srityje  viename Vilniaus startuolyje. Pamenu, kad biure laiką leisdavau vis  pagalvodama apie mielą širdžiai veiklą – karamelės gaminimą –  galiausiai, net tuometiniai kolegos pradėjo drąsinti to imtis.

Po pusmečio išdrįsau ir išėjau iš darbo. Sutikau profesorių Praną  Viškelį, sukūrusį liofilizavimo technologiją, iš jo daug išmokau. Iš  pradžių maniau, kad tik pabandysiu, tačiau veikla labai greitai įsuko –  gavau patalpas Aleksandro Stulginskio universitete, kur pradedantiems  gamintojams suteikiama darbo erdvė ir pradėjau kursuoti tarp Vilniaus ir  Kauno. Taip yra iki šiol – gyvenu Vilniuje, o karamelės gaminti  važiuoju į Kauno rajoną.

Pradėdama verslą neturėjau ypatingų ekonomikos žinių: norėjau tik  gaminti, kurti vizualizaciją, paversti produktą patrauklų žmonėms. Šeima  ypatingai neskatino, tačiau palaikė – abu mano tėvai užsiima verslais,  iš jų gavau naudingų patarimų.

Dabar pagalvoju, kad jei būčiau žinojusi daugiau, būčiau labiau  bijojusi – prognozės, kad jaunas verslas atsiperka tik po keleto metų  man buvo nesuvokiamos. Labai tikėjau savo produktu, jo kokybe ir tuo, ką  darau – manau, tai yra svarbiausia.

Ar susidūrėte su finansiniais iššūkiais?

Beveik metus dirbau su individualios veiklos pažymėjimu. Neseniai  įkūriau mažąją bendriją ir tapau jos vadove, o šį žingsnį paskatino  žengti būtent per „Invegą“ siūlomos verslo konsultacijos pagal priemonę  „Verslo konsultantas LT“, finansuojamą iš Europos regioninės plėtros  fondo. Ši paslauga, skirta visiems verslininkams, man – naujai  verslininkei – tapo akstinu tobulėti: konsultacijų metu sužinojau labai  daug vertingų dalykų, išmokau kurti verslo strategiją, sužinojau apie  įvairias verslui skirtas priemones, todėl rudenį planuoju teikti  „Invegai“ paraišką ir pasinaudoti dar ir verslo plėtros priemonėmis.

Jauniems žmonėms yra suteikiama daug galimybių – gauti paramą ar  paskatinimą verslui tikrai nėra sudėtinga. Kol dar nesu sulaukusi 30-ies  ir mano veikla skaičiuoja tik antrus metus, suskubau tuo pasinaudoti –  reikia įsigyti modernesnę įrangą, investuoti į naujas technologijas.  Jokių didelių santaupų neturiu, prašmatnių darbo sąlygų – taip pat.  Tikiu, kad „Invegos“ paslaugos yra kelias link to, galintis padėti  jaunam verslui subręsti, paaugti.

Kuo ypatingi „Cannamella“ produktai? Kur galima jų įsigyti?

Mano gaminamos karamelės yra natūralūs, rankų darbo produktai,  kuriuose nėra jokių papildomų konservantų, todėl jų galiojimo laikas –  tik 2 mėnesiai. Šiuo metu karamelės galima įsigyti 6 skonių: klasikinės,  su lazdyno riešutais, liofilizuotomis avietėmis, kokosu, belgišku  šokoladu bei su liofilizuotomis braškėmis.

„Cannamella“ produktų galima įsigyti tam tikrose parduotuvėlėse,  įvairiausiuose renginiuose, miestų mugėse – jose visuomet prekiauju  pati, sutinku žmones, kurie mielai bendrauja, skatina, giria.

Žinoma, kartais, kai sninga ir lyja, nedideliame mieste nėra  praeivių, apima slogi nuotaika – atrodo, ką aš čia veikiu? Parduodu  kelis stiklainėlius per valandą… Tačiau suprantu, kad tai yra puikus  būdas žmonėms apie mane sužinoti – vėliau jie mane susiranda ir pateikia  didelius užsakymus vestuvėms ar krikštynoms ir karamelę dovanoja  svečiams. Jei užsakymas gausus, galime sukurti net individualią etiketę,  kad dovana taptų dar asmeniškesnė, mielesnė.

Manau, kad klientams reikia ir kokybiškų produktų, ir patrauklaus jų  pateikimo – komunikacija socialiniuose tinkluose ir vizualiniai  sprendimai man yra labai svarbūs. Tai suteikia produktui gyvybės ir  solidumo. Taip pat svarbu, kad produktai būtų lengvai prieinami, todėl  pagrindinė mano prekybos platforma yra internete – http://www.cannamella.lt/.

Kas jus skatina judėti į priekį? Ieškoti naujų receptų, naujų verslo sprendimų?

Tiesą sakant, mane labai motyvuoja kritika. Jei tik išgirstu, kad,  pavyzdžiui, mano „Instagram“ nuotraukos nėra patrauklios, iškart imu  taisyti situaciją. Pamenu, viena draugė kažkada mestelėjo tokį komentarą  – tą patį vakarą prisipirkusi maisto produktų rengiau savo karamelėms  fotosesiją, savaitę derinau su bičiuliais fotografais, kol visiems  patiko rezultatas.

Aš aktyviai ieškau būdų tobulinti savo produktus, nuolat renku  informaciją, stebiu rinkos tendencijas: šiuo metu labai populiarėja  sveiki, becukriai gaminiai, tad ir „Cannamella“ netrukus pasiūlys  įsigyti sveiką, be pridėtinio cukraus ir pieno sukurtą karamelę.

Neslėpsiu, aš noriu būti geriausia. Džiaugiuosi, kad savo veikloje  galiu suderinti ne vieną mane dominančią sritį: maisto gaminimą,  pakuočių dizaino kūrimą, darbų organizavimą.

Kokie darbo sau privalumai? Ar jaunam žmogui tokia veikla suteikia laisvės ar labiau varžo?

Man labai patinka būti savo laiko šeimininke ir dar labiau – jaustis  visiškai atsakinga už pateikiamą rezultatą. Nuo pat mažens esu  perfekcionistė, dar vaikystėje diriguodavau draugams ir bendraklasiams.  Manau, man puikiai sekasi organizuoti darbus: net būdama studentė  niekuomet nesimokydavau naktimis, paskutinę naktį nepuldavau rašyti  darbų. Visuomet suplanuodavau, kiek laiko turiu pasimokyti konkrečiomis  dienomis ir tai įgyvendindavau.

Taip pat yra ir dabar: pirmoje dienos pusėje atlieku visus  svarbiausius darbus – nuolat turiu sąrašą, ką ir kada reikia atlikti,  kam paskambinti, su kuo susitikti. Disciplina yra labai svarbu, ji  padeda nepasimesti, nepamiršti svarbių dalykų. Jos reikia įvairiose  srityse – juk ir karamelė dar skanesnė, jei ja mėgaujamasi su saiku.

Žinoma, smagu, kai ryte nereikia niekur skubėti, tačiau aš nemėgstu  snausti iki pietų. Reikia susitaikyti, kad beveik neturiu savaitgalių:  dažnai vykstu į muges ir renginius, dirbu po 14, net 16 valandų. Tačiau  aš į savo verslą žiūriu progresyviai: dabar yra toks etapas, vėliau –  ateis kitas. Viskas juda į priekį, negaliu apsiriboti vieno produkto  kūrimu, esu kupina plėtros ir alternatyvų kūrimo idėjų bei tikiu, kad  jas visas pavyks įgyvendinti.


Šaltinis: UAB „Investicijų ir verslo garantijos“.

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location