Rugsėjo 17 d.

Kovai su prastu senjorų apetitu – sumanūs ir inovatyvūs sprendimai

2021-07-27 09:00 Dalintis:

Europos populiacija stabiliai sensta, todėl neabejotina, jog ateityje vis daugiau dėmesio bus skiriama tam, kad senstanti visuomenės dalis galėtų kaip įmanoma ilgiau išlikti sveika bei aktyvi. Tam reikės įgyvendinti pokyčius įvairiose srityse, tarp jų – ir susijusius su žmonių mityba. Šiuo metu  20-50% vyresnio amžiaus žmonių, gyvenančių savarankiškai, Europoje maitinasi nepakankamai ar nesubalansuotai

Prastas apetitas – dažna vyresnio amžiaus žmonių problema

Europos Sąjungos finansuoto projekto PROMISS atlikto tyrimo duomenimis, vyresni visuomenės nariai, norėdami patenkinti fizinius poreikius turėtų vartoti pakankamai baltymų – apie 1g. baltymo vienam kilogramui kūno masės per dieną. Tačiau daugiau nei pusė vyresnio amžiaus žmonių tokio baltymų kiekio nesuvartoja. Tai lemia ne tik vartojami netinkami produktai, tačiau ir sumažėjęs apetitas ar kitų maistinių medžiagų vartojimo funkcijų sutrikimai. 

Su mityba susijusių problemų vyresniame amžiuje pasitaiko ne viena: nuo fizinių sutrikimų,  tokių kaip: skonio praradimas, skausminga burna ir liežuvis, burnos sausumas, kramtymo sutrikimai ar disfagija, kurie fiziologiškai trukdo mėgautis maistu, iki su emocijomis susijusių iššūkių, tokių kaip emocinis nevalgumas. Bloga savijauta, nuovargis, nerimas bei depresija taip pat gali bloginti apetitą. Kovoti su šiais iššūkiais galima įvairiai, tačiau atmetant medikamentį gydymą, galima išskirti dvi priemones: sumanus strateginis valgymas ir inovatyvus maistas.

Sumanus strateginis valgymas 

Sumaniu strateginiu valgymu galima vadinti tokį mitybos planavimo metodą, kuris įtraukia įvairius lengvesnį valgymą sąlygojančius veiksnius. Pavyzdžiui, valgymas gerai išvėdintoje patalpoje, toliau nuo virtuvės, nemalonių kvapų gali padidinti suvartojamo maisto kiekį bei sumažinti kartais dėl kvapų pertekliaus kylantį šleikštulį. Panašiai veikia ir valgymas drauge su šeima ar kitais artimaisiais, nes malonioje aplinkoje suvalgoma daugiau, o suvartojamo maisto kiekis ne toks pastebimas. 

Koreguoti maisto skonį gali tokie paprasti pratimai kaip burnos skalavimas vandeniu prieš valgant – tokiu būdu maisto skonis tampa šviežesnis bei ryškesnis. Svarbu ir tinkamos maisto porcijos, nekeliančios nerimo, jog reiks suvalgyti itin daug. Vizualiai didelis maisto kiekis kartais sukelia pasibjaurėjimą ar pasišlykštėjimą maistu. Panašiai veikia ir išoriškai nepatrauklus maistas. Net jei valgomi tik minkšti, pertrinti maisto produktai juos pateikti galima kūrybiškai, taip sukeliant didesnį pasitenkinimą suvartojamu maistu. 

Inovatyvus maistas

Vizualiai patrauklus, patogus vartoti ar praturtintas reikalingomis maistinėmis medžiagomis maistas, kuriamas specialiai senjorams, jau kurį laiką yra inovatyvių įmonių akiratyje. Vienas tokių gerųjų pavyzdžių – maistas, kuriamas žmonėms, turintiems rijimo sutrikimų. Airijoje dirbanti virtuvės šefė Joyce Timmins įkūrė iniciatyvą Pure Joy, kurios tikslas yra teikti ligoninėms ir slaugos namams maistą, kuris patraukliai atrodytų, būtų maistingas, puikaus skonio ir patogus vartoti žmonėms, turintiems rijimo sutrikimų. J. Timmins ilgą laiką dirbo aukščiausio lygio Airijos restoranuose, tačiau atrado prasmingą veiklą siekiant sukurti valgymo sutrikimų turintiems žmonėms galimybę mėgautis maistu. 

Gerųjų inovatyvaus maisto pavyzdžių jau galima rasti ir Lietuvoje. Vienas tokių – Lietuvoje sukurtas įmonės „Ekofrisa“ produktas Grikola. Grikola tai bendro senjorų, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto tyrėjų ir įmonės darbo rezultatas – ekologiškų grikių granola. Projekto metu vyresnio amžiaus žmonės drauge su specialistais kūrė personalizuotus maisto produktus, skatinančius sveiką gyvenseną. Kuriant šį produktą daug dėmesio skirta ne tik jo skoniui, švelniai tekstūrai, maistingumui, bet ir patogumui vartoti.

Lietuvos inovacijų centras drauge su partneriais iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Airijos bei Danijos įgyvendina novatoriško maisto senjorams projektą Pioneering Innovative Food for Seniors, kuriuo norima paskatinti maisto pramonėje veikiančias mažas ir vidutines įmones kurti inovatyvius maisto produktus senjorams, parodant šios nišos potencialą. Projektas finansuojamas iš Erasmus+ programos. Daugiau informacijos apie projektą – www.lic.lt.

Šaltinis: Lietuvos inovacijų centras

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location