Gruodžio 11 d.

Idėja verslui gali kilti ir sportuojant

2018-05-15 10:15 Dalintis:

MB „Naminė duonelė (Velželio duona)“ įkūrėjas Vaidas Baranauskas sako, kad darbe jam svarbiausia – komanda ir gamybai atsidavę bendraminčiai. Kepyklėlę su verslo partneriu įkūręs Vaidas po 6 metų darbo apie duonos kepimą vis dar kalba entuziastingai – pats kuria receptus ir kruopščiai prižiūri gamybos procesą. Įmonės logotipe vaizduojama raumeninga ranka sufleruoja, kad duonos kepimui reikia didelių fizinių pajėgumų. Kepyklėlės vadovas pasakoja, kad sportas jo sėkmės istorijoje yra žymiai svarbesnis nei gali pasirodyti… **Papasakokite, kaip kilo mintis įkurti duonos kepyklėlę?** Jau ilgą laiką aktyviai sportuoju, lankausi viename Panevėžio sporto klube. Su bičiuliu susitikę pasportuoti mėgdavome pakalbėti, dalijomės sveiko maisto idėjomis, alternatyviais receptais. Prasitariau, kad mano dzūkė močiutė kepdavo naminę, senovinę becukrę duoną, kurią kartais gaminame namuose su žmona. Tai jį labai sudomino. Ėmėme planuoti įsukti verslą – atidaryti kepyklėlę. 2012 m. pavasarį pradėjome ieškoti patalpų ir tų pačių metų spalį įsikūrė MB „Naminė duonelė“. Kadangi kepyklėlę įkūrėme Velželio kaime, tad ir duonai suteikėme „Velželio duona“ vardą. **Su kokiais iššūkiais, sunkumais susidūrėte verslo kūrimo pradžioje?** Iš pradžių buvo labai sudėtinga rasti patalpas – Panevėžyje nuomotojai vengė įsileisti tokio verslo pradininkus. Galiausiai, mano vaikystės bičiulis aprodė savo sodybą, kurioje turėjo nenaudojamas patalpas – leido mums nemokamai jose įsikurti. Savo jėgomis su verslo partneriu kibome į darbus: reikėjo pritaikyti patalpą kepyklai, paisyti visų higienos reikalavimų. Kelis metus viską darėme dviese: ir kepėme, ir prekiavome, ir platinome. Šiuo metu jau turime daugiau darbuotojų, tačiau abu vis dar esame visiškai įsitraukę į verslo procesą ir gamybą kuruojame atidžiai. Kai apie mus sužinojo panevėžiečiai, greitai ėmė daugėti užsakymų, reikėjo patikimesnės, modernesnės įrangos. Sugedus vienai iš duonos kepimui skirtų krosnių, turėjome pirkti naują. Ėmėme paskolą ir pasinaudojome [dalinio palūkanų kompensavimo priemone](http://invega.lt/lt/palukanu-kompensavimas/), finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, taip pat – [portfelinėmis garantijomis lizingui](http://invega.lt/lt/garantijos-verslui/portfelines-garantijos/portfelines-garantijos-lizingo-sandoriams/). Šias Europos Sąjungos investicijų teikiamas galimybes labai vertiname – tai daugiau nei finansinė paskata. Tokios paslaugos įtikina, kad mūsų idėjos palaikomos ir prireikus yra į ką kreiptis, jaučiamės reikalingi ne tik savo klientams. **Kuo unikalūs jūsų kuriami produktai?** Mes kepame ruginę, viso grūdo dalių miltų duoną, galime ją nemokamai ir dar šiltą pristatyti Panevėžio mieste ir jo apylinkėse. Kai pirmą kartą dalyvavome Aukštaitijos prekybininkų mugėje, prie šiltos mūsų duonos nusidriekė eilės žmonių. Tuomet supratome, kad toks produktas yra reikalingas. Šiuo metu pas mus galima įsigyti 10 rūšių duonos, netrukus pasirodys dar viena – su krapų sėklomis. Visus receptus kuriame patys, savo rankomis pakuojame ir savo automobiliais pristatome, labai stipriai kontroliuojame gamybą, naudojame itin kokybiškus produktus, kruopščiai renkamės miltų gamintojus. Duonos receptą žinome kiekvienas: reikia raugo, vandens ir miltų. Unikalus yra kepimo procesas – pagal tą patį receptą kepėjai ruošia skirtingus gaminius. Mums labai svarbu, kad produktas būtų sveikas ir autentiškas, o duonos gamyba – ypatinga. Išėmę duoną iš krosnies, vyniojame ją į drobę, kad atšustų pluta ir būtų lengviau raikyti. Atidžiai prižiūrime kepimo režimus, todėl mūsų kepamos duonos pluta būna labai plona ir nesuanglėjusi. Žmonės dažnai klysta manydami, kad gera, kokybiška naminė duona privalo turėti storą plutą. Iš tiesų tai – sudegusi duonos dalis, kurioje susikaupia kancerogenas akrilamidas, galintis sukelti onkologines ligas. **Turite didelį klientų ratą. Kaip pavyko išpopuliarinti savo kepyklėlę?** Žinia apie mus pradėjo sklisti po minėtos prekybininkų mugės Panevėžyje, kurioje dalyvavome. Vėliau apie unikalius mūsų gaminius reportažą parengė viena populiariausių televizijų. Tikiuosi, kad vėl atkreipsime didžiųjų žiniasklaidos priemonių dėmesį – planuojame pasitelkti į darbą lazerius. Tai bus neregėtas lazerio panaudojimo būdas, tikiu, kad būsime vieninteliai tokie šalyje. Detalių kol kas negaliu atskleisti, tikiuosi, kad apie tai greitai išgirsite. Žmonės apie mūsų produkciją dažniausiai sužino vieni iš kitų arba suranda mus internete [www.namineduonele.lt](http://www.namineduonele.lt/). Džiaugiamės, kad [elektroninėje parduotuvėje](https://www.e-duona.lt/) duonos užsisako ne tik panevėžiečiai, bet ir visos Lietuvos gyventojai. Turime paskyras socialiniuose tinkluose, tačiau aktyvi komunikacija kol kas yra nėra mūsų prioritetas. Komunikuojame kokybe ir išskirtinumu – tai puikiai veikia. **Vis dar labai entuziastingai kalbate apie duonos gamybą, kas jus įkvepia?** Man svarbiausia yra komanda – žmonės, su kuriais dirbame, jų meilė ir atsidavimas tam, ką visi kartu darome. Tikiu, kad tai yra svarbiausia. Tiesa, kad gerus, ištikimus darbuotojus rasti yra sudėtinga. Duonos minkytojo darbas reikalauja daug fizinės jėgos, dažniausiai tam reikia tvirtų vyriškų rankų. Mūsų kepyklėlėje darbuotojų kaitos nėra, esame viena šeima ir tai labai džiugina. Žinoma, didelis įkvėpimas man yra ir pats produktas – tikiu, kad mūsų duona yra ypatinga, žinau, kiek dėmesio ir pastangų dedame, kad ją pagamintume. Jau dvidešimtį metų dirbu vienoje akcinėje bendrovėje, įkūrus kepyklą man buvo suteiktos lanksčios darbo sąlygos, tad galiu suderinti visas veiklas – darbą įmonėje ir kepykloje, sportą, laisvalaikį su šeima. Kai bandome naujus receptus, vežu duoną ragauti kolegoms, draugams, giminaičiams, taip pat bendraminčiams sporto klube. Mūsų produkciją ypač mėgsta sveiko gyvenimo būdo šalininkai. Pristatant gaminius klientai negaili pagyrų, o tai didžiausia motyvacija. Šaltinis: UAB „Investicijų ir verslo garantijos“.

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location