Kovo 28 d.

2021 m. vasaros ekonominė prognozė

2021-07-16 08:10 Dalintis:

Prognozuojama, kad Europos ekonomika atsigaus greičiau, nei buvo numatyta anksčiau, nes veikla pirmąjį metų ketvirtį viršijo lūkesčius, o dėl pagerėjusios sveikatos padėties antrąjį ketvirtį buvo greičiau sumažinti pandemijos kontrolės apribojimai. Pagal 2021 m. vasaros tarpinę ekonominę prognozę numatoma, kad šiais metais ES ekonomika augs 4,8 %, o 2022 m. – 4,5 %. Palyginti su ankstesne pavasario prognoze, 2021 m. augimo tempas yra gerokai didesnis ES (+0,6 proc. punkto) ir euro zonoje (+0,5 proc. punkto), o 2022 m. – šiek tiek didesnis abiejuose regionuose (+0,1 proc. punkto).

Numatoma, kad infliacija ES šiais metais vidutiniškai sieks 2,2 % (+0,3 proc. punkto, palyginti su pavasario prognoze), o 2022 m. – 1,6 % (+0,1 proc. punkto). Prognozuojama, kad 2021 m. infliacija euro zonoje vidutiniškai sieks 1,9 % (+0,2 proc. punkto), o 2022 m. – 1,4 % (+0,1 proc. punkto).

Už žmonėms tarnaujančią ekonomiką atsakingas Europos Komisijos vykdomasis pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis sakė: „Europos ekonomika tvirtai atsigauna ir visi reikiami elementai grįžta į vietą. Dėl veiksmingos izoliavimo strategijos ir pažangos vakcinacijos srityje mūsų ekonomika galėjo atsiverti greičiau, nei tikėtasi. Prekyba atsilaikė gerai, o namų ūkiai ir įmonės taip pat įrodė, kad COVID-19 sąlygomis gali geriau prisitaikyti prie gyvenimo sąlygų, nei tikėtasi. Po daugelio mėnesių apribojimų atsigauna ir vartotojų pasitikėjimas, ir turizmas, tačiau reikės atidžiai valdyti naujos atmainos grėsmę, kad keliauti būtų saugu. Ši vilčių teikianti prognozė taip pat priimta atsižvelgiant į tinkamu laiku priimtus tinkamus politinius sprendimus ir į tai, kad per ateinančius mėnesius Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė labai sustiprins mūsų ekonomiką. Turėsime atidžiai stebėti didėjančią infliaciją, kuri visų pirma priklauso nuo didesnės vidaus ir užsienio paklausos. Ir, kaip visada, turime atsižvelgti į skirtumus: kai kurių valstybių narių ekonominės veiklos rezultatai pasieks prieš krizę buvusį lygį jau 2021 m. trečiąjį ketvirtį – tai tikrai sėkmingas pavyzdys, – tačiau kitos valstybės narės turės palaukti ilgiau. Paramos politika turi būti tęsiama tiek, kiek reikia, o šalys turėtų palaipsniui pereiti prie labiau diferencijuotų fiskalinių metodų. Kol kas neturi būti lėtinamas europiečių skiepijimo kampanijų tempas, kad būtų galima užkirsti kelią viruso atmainoms.“

2021 m. vasaros ekonominė prognozė Lietuvai

Naujausi ekonominiai nuotaikų rodikliai, ypač susiję su paklausos lūkesčiais paslaugų sektoriuje, rodo tolesnį ekonominį augimą šių metų antrajame ketvirtyje. Tai susiję su akivaizdžiu pandemijos suvaldymo priemonių sušvelninimu ir padidėjusiu paskiepytų gyventojų skaičiumi.

Apskritai didelis vidaus paklausos atsigavimas turėtų būti pagrindinis ekonominės plėtros veiksnys prognozės laikotarpiu, o Lietuvos realusis BVP turėtų išaugti 3,8% 2021 m. ir 3,9% 2022 m.

Numatoma, kad infliacijos lygis padidės nuo 1,1% 2020 m. iki 2,3% 2021 m., o 2022 m. sumažės iki 2%.

Daugiau informacijos:

Ekonominė prognozė Lietuvai

Visas pranešimas spaudai

Visas 2021 m. vasaros ekonominės prognozės dokumentas

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje informacija

Šaltinis: EEN Lietuva

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location