Gegužės 24 d.

Lean sistema didina maisto pramonės konkurencingumą

2018-05-16 12:25 Dalintis:

Vis daugiau Lietuvos pramonės įmonių ryžtasi savo veikloje vadovautis Lean vadybos principais bei leistis į ilgalaikę šios sistemos diegimo kelionę. Vienas iš didžiausių Lean sistemos įvardijamų privalumų yra įvairių nuostolių ir švaistymų eliminavimas tiek gamybiniuose procesuose, tiek kitose organizacijos veiklose. Paprastai pagrindinis vadovų siekis diegiant Lean vadybos metodus yra mažinti sąnaudas bei didinti verslo veiklos efektyvumą siekiant išlaikyti konkurencingumą rinkoje ir sėkmingai augti.

UAB „AR Maistas“, gaminanti daugiau nei 50 pavadinimų įvairių meduolių, riestainių, traškučių ir kitų kepinių bei virš 10 skirtingų rūšių trapučių, baigė vykdyti projektą Nr. 03.3.1-LVPA-K-820-01-0122 „UAB „AR Maistas“ šiuolaikinio vadybos metodo ir valdymo sistemos diegimo projektas“. Projektas įgyvendintas pagal Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo lėšomis iš dalies finansuojamą priemonę „Procesas LT“.

Lean vadybos sistema ne taip dažnai diegiama maisto pramonės įmonėse lyginant su kitomis verslo šakomis. „Unikalios maisto perdirbimo pramonės produktų ir procesų ypatybės – nelanksčios mašinos, ilgas nustatymo laikas, nedideli partijų dydžiai ir sudėtingumas – yra iššūkis Lean gamybos taikymui“, – teigia projekto konsultantė Aušra Skrudupaitė. Ji atkreipia dėmesį į tai, kad maisto sektorius yra pagrįstas labai nevienalyčiu produktų asortimentu, kuris turi skirtingus galiojimo terminus, įvairius gamybos trukmės rodiklius ir įvairius klientų poreikius skirtingais kiekiais skirtingais dažniais, todėl Lean gamybos įgyvendinimas turi būti nagrinėjamas atsižvelgiant į perdirbimo pramonės savybes ir unikalius maisto sektoriaus ypatumus.

Pavyzdžiui, mielinių kepinių tešla yra labai įnoringa gamybinio proceso dalis ir priklausomai nuo aplinkos temperatūros, žaliavų savybių svyravimų skirtingose partijose ar prasidėjus naujam derliui procedūrų trukmė gali keistis, tad griežtų laiko standartų nustatyti nepavyks, - maisto pramonei būdingus ypatumus patvirtina UAB „AR Maistas“ gamybos vadovas Donatas Pauliukas.

Projekto įgyvendinimo metu UAB „ AR Maistas“ pavyko akivaizdžiai padidinti meduolių bei avižinių sausainių darbo našumą įdiegus gamybą takto laiku bei standartizavus darbo procedūras. Gamybos darbuotojai noriai dalyvauja nuolatinio tobulinimo (Kaizen) veikloje bei teikia pasiūlymus. Lean vadybos metodų diegimas leido įmonei pasiekti išsikeltus konkurencingumo didinimo ir veiklos optimizavimo tikslus. Projekto konsultantė A. Skrudupaitė primena, kad Lean vadybos metodų taikymas yra nesibaigiantis procesas, o svarbiausi sėkmės veiksniai – aukščiausio lygio vadovų įsitraukimas, reikalingų išteklių suteikimas bei dalyvavimas nuolatiniame pokyčių procese.

Pasidalinkite savo nuomone

Jūsų el. pašto adresas nebus publikuojamas. Privalomi laukai pažymėti*

icon-search icon-time icon location